marți, 10 iulie 2007

Valori sau non-valori

Neavand foarte multe lucruri de facut si cu aceeasi proportionalitate si banii, am iesit la o plimbare cu gandul subconstient ca ma voi intalni cu baietii(fosti colegi de liceu) cu care trebuia sa ies la bere. Si s-a intamplat. M-au luat cu ei la Gradina Poporului(un spatiu verde cu un teren de fotbal si cateva cladiri in paragina) si ne-am asezat pe treptele unei cladiri la povesti, samanta si bere. Bineinteles eu tot fara bani. Un stalp de iluminat functiona la fel ca acum 20 de ani, 10 minute palpaia, 5 minute de bezna alternand povestile noastre baietesti despre petreceri, locuri, festivale, situatii si nu in ultimul rand despre femei. Ramasi fara resurse ne-am alaturat altui grup, mult mai numeros (cam 15 ), care se stabilise mai sus intr-o poienita. Locul era perfect. Se vedea panorama orasului, brazii argintii dadeau senzatia ca sunt acoperiti cu zapada, si alcoolul imbibat cu urlete si chiote semna scopul acestei adunari.
Putini au fost cei cu care mai avusem ocazia sa ma intalnesc restul fiind niste straini. Dintre toti eu eram al mai colorat(petrecere de rockeri) si al lipsit de o bogata podoaba capilara. Aveam pleata in suflet. Lumea era impartita sistematic, cativa bateau flacoanele ca la concert Sistem, unul era intins in iarba dormea rupt, altii urlau, doi se furisasera mai adanc in poiana pentru cateva discutii "confidentiale" si noi restu asezati in cerc la povesti. Ca orice rockeri discutiile in contradictorii despre incipiturile acestui gen muzical au creat cea mai mare zarva. Unul dintre ei avea talentul actoricesc sa vorbeasca limba engleza dar cu un accent scotian sau irlandez, ceva la mijloc. Era haios. Lumea a inceput incet sa se aseze , vaporii de alcool crescand acceleratia gravitationala aceasta fiind mai greu de suportat. Nu prea era lumina, decat cateva telefoane. Mi-a placut atmosfera chiar daca am mers acasa cu tricou ud de bere si pantalonii prafuiti in dos.
Insa ce mi-a atras atentia a fost discutia avuta despre diferentele dintre valori si non-valori sub aspectul comunismului lui Marx si Engels. Si ma intreb umil privind valorile si non-valorile nu suntem in aceeasi situatie si in prezent. Nu noi suntem cei care subminam valorile intelectuale in detrimentul materialismului si productiei. Doar ca de aceasta data productia este alta decat pe vremea lui Ceasca'. E vorba de bani. Banii dau valoare nu ? Cine produce mai mult bani e cel mai tare. Cum poti stabili o cota baneasca unui gand, unui principiu, unui curent. Credem cu desavarsire ca banii reprezinta puterea absoluta si ii hulim pe cei care cred altceva. E la moda sa crezi in puterea banului, doar ca aceasta e incomprehensibila in raport cu intelectualul. Scuza e ca daca ai bani poti sa nu fi destept, fiindca ai posibilitatea sa eviti chestiile intelectuale. Cladim un exterior material care e doar un mulaj de ghips care copiaza o sculptura, in rest vid. De cate ori au fost momentele in care afirmai unor snobi calitatile tale intelectuale dar care erau luate in ras de niste nimicuri cu replici: O fi tu destept da noi avem bani. Lumea e mai interesata de productie decat de propria sa valoare. Deci principiile comunismului functioneaza in continuare subtil implementate nu atat de mult societate pe cat in constiinta. Trebuie sa construim in interior pentru a dobandi in afara. Voi decideti ce vreti.

Un comentariu:

Kibrius Pop spunea...

da astept comentarii de orice natura.. idei.. povesti..